Gastronomik
 
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbyła się czwarta edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego pn. „Mistrzowie w swoim fachu.” Jego celem było: doskonalenie umiejętności wykonywania potraw; rozwijanie kreatywności uczniów szkół gastronomicznych; motywowanie uczniów do poszerzenia umiejętności praktycznych w trakcie wykonywania zadań konkursowych; rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów, szczególnie tych uzdolnionych kulinarnie; podnoszenie kompetencji i kwalifikacji zawodowych uczniów; kształcenie umiejętności współpracy zespołowej; zachęcanie uczniów do rozwijania umiejętności zawodowych; poszukiwanie atrakcyjnych form wyrażania własnych pasji.

W tym roku tematem przewodnim było  mleko i jego przetwory, zatem produkty, które musiały zostać wykorzystane przez młodych kucharzy albo w zupie, albo w daniu głównym, albo w deserze. Potrawy tworzone były przez osiem dwuosobowych zespołów (trzy z Tucholi, dwa z Torunia, dwa z Kowalewa Pomorskiego oraz gospodarzy z ZSGH w Bydgoszczy) ad hoc: dopiero po zobaczeniu produktów wymyślano i gotowano dania. Wszystko to w czasie trzech godzin zegarowych. Wcześniej  uczestnicy zmagań kulinarnych musieli przejść przez test zmysłów czyli odgadywania, rozróżniania, wąchania, próbowania i nazywania określonych surowców a także rozwiązać zadania w ramach testu wiedzy z zakresu technologii gastronomicznej, towaroznawstwa, wyposażenia i bezpieczeństwa w gastronomii.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Jury w składzie: Rafał Godziemski (Memo in Loft Osielsko)  Michał Zieliński (Grucha i Pietrucha Bydgoszcz) oraz Adam Rzęski (Park Hotel Bydgoszcz)  oceniało: organizację pracy, jej tempo, higienę produkcji, stopień trudności wykonania dań, dekorację i sposób podania, atrakcyjność i oczywiście walory smakowe takich dań jak: zupy serowe (na ten sam pomysł wpadły cztery zespoły), zupa krem dyniowa, zupa krem z białych warzyw korzeniowych, zupa krem z brokułów, gulasz z piersi kurczaka ze śmietanką z kaszą couscous oraz tiramisu z kremem kawowym, naleśniki z kurczakiem, warzywami, pieczarkami i serem, galaretka mleczna z sosem śliwkowym, risotto z gruszką i parmezanem oraz śliwki pod kruszonką z musem z kaszy manny, krokiety z farszem z kaszy jęczmiennej i twarogu, tartaletki z masą serową i śliwkami zapiekanymi, polędwiczki w sosie musztardowo-śmietanowym z ziemniakami purée, ryż ze śliwkami, pierogi z twarogiem na słodko.

Konkurs został zorganizowany dzięki  grantowi oświatowemu  otrzymanemu przez ZSG-H w Bydgoszczy oraz dzięki pomocy sponsorów: Mlekpol, Profundal, Frosta, Develey, ChemaN, Cukiernia Sowa.

A oto werdykt jury:

1 miejsce: Julia Glama, Żaklina Pasza – Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi za: Zupa serowa, naleśniki zapiekane z serem i mięsem, warzywami i passatą pomidorową, galaretka mleczna z sosem śliwkowym i śliwką.

2 miejsce: Magdalena Grzeca, Katarzyna Hansz, ZSLiT w Tucholi za: Zupa: krem z brokuła z dodatkiem sera, kleksem śmietany oraz chipsa z buraka, Danie główne: pierogi z twarogiem serowym na słodko z dodatkiem śmietany i powidłami z czarnej porzeczki, Deser: ryż na mleku przekładany sosem śmietanowym, masą serową z serka 18% oraz karmelizowane śliwki.

3 miejsce: Julia Spieczyńska, Maja Rychlicka, ZS Kowalewo za: Zupa: krem z warzyw z dodatkiem chipsa z sera, Danie główne: pierogi z twarogiem, Deser: gotowana gruszka we winie.

Tekst i zdjęcia: Stanisław Gazda

Adres mailowy: obiektywnabydgoszcz@gmail.com
Verified by MonsterInsights