Gęsina - Obiektywnabydgoszcz.pl

Niedziela 10 listopada był pierwszym dniem Festiwalu Gęsiny 2024, zorganizowanego w podtoruńskim Przysieku. Setki samochodów na parkingu i tysiące mieszkańców regionu tuptających stamtąd na tereny byłego ODR albo, wracających zeń, obładowanych zakupami, do swoich czterech kółek.

Festiwal Gęsiny to strzał w dziesiątkę – marka regionu kujawsko-pomorskiego już nie do podrobienia. Organizowany  w ramach obchodów Narodowego Święta Niepodległości będzie z nim tak długo, jak długo to święto będzie obchodzone. I gęsina być musi, bo „Gęsina na świętego Marcina”!

Tegoroczny Festiwal Gęsiny w Przysieku – na placu obok dawnego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – rozpisano na dwa dni – niedzielę i poniedziałek 10 i 11 listopada.

Pierwszego dnia otwarte zostały w Przysieku Jarmark Gęsinowy i Gęsia Karczma. Nie zabrakło konkursów. Co roku wielkim zainteresowaniem gości festiwalu cieszą się pokazy kulinarne i degustacje przyrządzanych w ich trakcie potraw.

W niedzielę swój kunszt zaprezentowali znani mistrzowie kuchni Marcin Szukaj i Robert Sowa. Przygotowywali oczywiście dania z gęsiny. Marcin Szukaj przyrządził kujawską czerninę z suszonymi śliwkami i gruszką pachnącą majeranem oraz carpaccio z półgęska ze świeżymi ziołami, oliwą, żurawiną i serem pecorino. W przypadku Roberta Sowy była to pikantna zupa na gęsinie z soczewicą, pomidorami, grzybami leśnymi i kolendrą oraz rillettes z gęsiny z chałką z rodzynkami, karmelizowaną gruszką z rozmarynem, konfitura z pigwy, a także krucha tarta z szarpaną gęsiną confit, karmelizowanymi jabłkami z miodem i żurawiną oraz ptyś z czarnuszką nadziewany musem z wątróbek gęsich, puree z jabłek, konfitura z pomarańczy. Uff…

Ciąg dalszy Festiwalu Gęsiny 2024 w Przysieku w poniedziałek 11 listopada. Oto program na ten dzień:

  • godzina 10 – rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej;
  • godzina 10.30 – konkursy z nagrodami;
  • godzina 11 – prezentacja kulinarna Mirosławy Wilk: flaki z gęsich żołądków; (zdjęcia 4,5 i 6)
  • godzina 12.30 – prezentacja kulinarna Mirosławy Wilk: pierogi z gęsiną;
  • godzina 14 – prezentacja kulinarna Karola Okrasy: gulaszowa orientalna na gęsinie z wędzoną śmietaną;
  • godzina 15.30 – prezentacja kulinarna Karola Okrasy: szpundra z gęsiny z owocowym burakiem;
  • godzina 16.30 – muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie.

Tekst i zdjęcia: Stanisław Gazda

awatar autora
obiektywnabydgoszcz