Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Chrupiące chruściki czy pączki z dyni i ziemniaków? Oto przepisy na przysmaki wpisane na  regionalną Listę Produktów Tradycyjnych, na której znajduje się już 20 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto przygotować niektóre z tych słodkości. 

 

Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj. Wśród nich jest 20 produktów zakwalifikowanych jako wyroby piekarnicze i cukiernicze.

 

Z  Listy Produktów Tradycyjnych na tłusty czwartek warto przygotować:

  • Chruściki zwane też chrustem (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
  • pączki ziemniaczano-dyniowe (zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa, powiat lipnowski)
  • ruchańce drożdżowe (zgłoszone przez Irenę Szałek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, powiat radziejowski)
  • placki na sodzie (zgłoszone przez gospodynię z Łowiczka, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski)
  • amoniaczki (zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski)
  • kujawskie ciasto marchewkowe (zgłoszone przez Renatę Dzik z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski)
  • placek drożdżowy (zgłoszony przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe)
  • jabłecznik po kujawsku (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski).                                                                                                                                          (gaz)
Adres mailowy: obiektywnabydgoszcz@gmail.com
Verified by MonsterInsights