Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Chrupiące chruściki czy pączki z dyni i ziemniaków? Oto przepisy na przysmaki wpisane na regionalną Listę Produktów Tradycyjnych, na której znajduje się już 20 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto przygotować niektóre z tych słodkości.
Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj. Wśród nich jest 20 produktów zakwalifikowanych jako wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Z Listy Produktów Tradycyjnych na tłusty czwartek warto przygotować:
- Chruściki zwane też chrustem (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
- pączki ziemniaczano-dyniowe (zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa, powiat lipnowski)
- ruchańce drożdżowe (zgłoszone przez Irenę Szałek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, powiat radziejowski)
- placki na sodzie (zgłoszone przez gospodynię z Łowiczka, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski)
- amoniaczki (zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski)
- kujawskie ciasto marchewkowe (zgłoszone przez Renatę Dzik z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski)
- placek drożdżowy (zgłoszony przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe)
- jabłecznik po kujawsku (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski). (gaz)