Restaurant Week to największy i najpopularniejszy festiwal restauracyjny w Polsce i Europie, odbywający się od 2014 roku, dwa razy w roku. Swoim zasięgiem obejmuje wiele miast m.in. Kraków, Poznań, Szczecin, Trójmiasto, Wrocław i Warszawę. W tym roku po raz pierwszy zorganizowany zostanie w Bydgoszczy.

Nazwa imprezy może zmylić. Festiwal nie trwa bowiem przez weekend, ale przez cały tydzień. Przez ten czas starannie wybrana grupa najlepszych i najbardziej autorskich bydgoskich restauracji, przygotuje specjalnie skomponowane menu festiwalowe (przystawka, danie główne, deser). Do tego jeszcze festiwalowa cena – 69,99 zł. Wyjątkowa okazja, aby poznać nowe smaki, kuchnie i restauracje.

Koncepcja Festiwalu jest prosta: wystarczy wejść na stronę festiwalu www.RestaurantWeek.pl, wybrać miasto, następnie restaurację, a na końcu liczbę osób i menu. Szefowie kuchni na podstawie zamówienia przygotują popisowe trzydaniowe menu, a na każdego gościa będzie też czekał gratisowy festiwalowy koktajl.

Wydarzenie pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych szefów kuchni, a do tego uratować żywność przed wyrzuceniem. To również świetna forma promocji restauracji, dotarcia do nowych gości czy przetestowania nowych dań. Festiwal zaplanowany jest na terenie Polski od 13 marca do 24 kwietnia 2024 r., natomiast sprzedaż rezerwacji już od początku lutego.


Tekst i fot. Stanisław Gazda 
awatar autora
obiektywnabydgoszcz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Adres mailowy: obiektywnabydgoszcz@gmail.com
Verified by MonsterInsights