Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Dokładnie 100
wyrobów kulinarnych znajdują się na kujawsko-pomorskiej liście produktów
tradycyjnych. Jest systematycznie aktualizowana i powiększa się wzbogacając
region o wspaniałe wyroby, które pokazują różnorodność oraz siłę tradycji
kulinarnych naszego województwa.

Lista produktów tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni
polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania
oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście to
także promocja produktu oraz pierwszy krok do podjęcia starań o certyfikaty
unijne.

W ostatnich miesiącach na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano z regionu:

  • Fjut kociewski (zgłaszający Magdalena Potulska ze
    Świecia) – na zdjęciu.  
  • Ryba w zalewie po kujawsku (Jadwiga Patyk, Koło
    Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu) 
  • Zupa fasolowa po kujawsku (Anna Patyk KGW w
    Bronisławiu) 
  • Dziady (Anna Patyk KGW w Bronisławiu) 
  • Chruściki zwane też chrustem (Anna Patyk KGW w Bronisławiu) 

Wśród stu przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych
dotychczas na liście produktów tradycyjnych jest:

  • 31 gotowych dań
    i potraw,
  • 20 wyrobów
    piekarniczych i cukierniczych,
  • 14 napojów,
  • 8 produktów
    mięsnych,
  • 9 warzyw i
    owoców,
  • 6 produktów
    mlecznych,
  • 2 produkty z
    grupy olejów i tłuszczów,
  • 1 produkt z
    miodu,
  • 2 produkty
    rybołówstwa,
  • 7 innych
    produktów.

Przypominamy, że na listę produktów
tradycyjnych mogą być wpisane produkty rolne, artykuły spożywcze i napoje
spirytusowe:

  • których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają
    ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat,
    metod produkcji,
  • będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w
    którym są wytwarzane,
  • stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Wnioski o wpis produktu na listę
składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie
zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który
jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie
internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

(gaz)

Źródło i foto: Urząd
Marszałkowski

Adres mailowy: obiektywnabydgoszcz@gmail.com
Verified by MonsterInsights