To już piąta edycja wojewódzkiego konkursu dla szkół gastronomiczno-hotelarskich województwa kujawsko pomorskiego, pn. „Smaki zup kuchni polskiej, regionalnej i różnych narodów” organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy i spiritus movens przedsięwzięcia Krzysztof Szczepaniaka.
Na przyszkolnym podwórku zapłonęło sześć ognisk, nad nimi stanęło sześć kociołków, a w nich za sprawą sponsorów, zaprzyjaźnionych tuzów kuchni ze znanych restauracji oraz młodych adeptów kulinarnej sztuki ze szkół z Kowalewa Pomorskiego, Żnina, Grubna, Świecia, Grudziądza i Bydgoszczy powstawały zupy m.in.: jesiotrowa, z darów lasu, tajska, chłopska zalewajka.
W gotowaniu pomagali im m.in.: koszykarki Basket Bydgoszcz, żużlowcy (m.in. Kacper Pludra z GKM Grudziądz), piłkarki nożne, sportowcy Gwiazdy Bydgoszcz oraz kajakarka, medalistka olimpijska Helena Wiśniewska.
Podczas V edycji wojewódzkiego konkursu “Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach” uczniowie szkół gastronomicznych w województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o nagrody, takie jak np. szkolenia kulinarne u szefów kuchni z regionu, a także sprzęt AGD czy upominki od sponsorów. Zwycięski zespół otrzymał ponadto puchar przechodni – Wielką Chochlę Gastronomika.
Tekst, foto i wideo: Stanisław Gazda