Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
W piątek, 10 listopada, w Zespole
Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbyły się kolejne kulinarne
warsztaty gęsinowe. Uczniowie klas pierwszych pod okiem nauczycieli praktycznej
nauki zawodu przygotowywali potrawy z gęsiny. Przyrządzali m.in.
czerninę na gęsinie i gęsich podrobach, gęsi smalec i faszerowaną gęś pieczoną.
Tegoroczne warsztaty
gęsinowe pt. „Smaczna kujawsko-pomorska gęsina na święto Marcina” były
dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy okazją do
pracy z nowym produktem. Większość z nich nie miała okazji poznać smaku gęsiny
czy czerniny, nie mówiąc o samodzielnym rozbiorze mięsa i przygotowywaniu
potraw. Gęsinowe warsztaty dostarczyły więc niezapomnianych wrażeń zawodowych i
smakowych.
Część gęsich tuszek
przekazał Gastronomikowi Państwowy Zakład Badawczy w Kołudzie Wielkiej, część
szkoła otrzymała z Urzędu Marszałkowskiego. Łącznie uczestnicy warsztatów mogli
pracować na czterech tuszkach.
Uczestnicy
mieli za zadanie przygotować potrawy, takie jak: czerninę na wywarze z gęsiny, gęsich
szyjek i podrobach z kluskami półfrancuskimi, udka duszone z jabłkami, gulasz z
żołądków, gęś pieczoną w całości faszerowaną gryczanym kaszotto, gęsi smalec z tymiankiem i jabłkiem, a także
kacze pate z gruszką i papryczką jalapenio, pierś kaczą confitowaną z sosem
śliwkowym oraz gęsinowe burgery.
W warsztatach z młodzieżą pracowali: Krzysztof
Szczepaniak i Waldemar Szreder – nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSG-H.
Tekst i fot.: Stanisław Gazda
Zobaczcie
galerię zdjęć z gęsinowych warsztatów:
